seminarplassen.com- et nettsted for kunstnere tilknyttet Seminarplassen i Klæbu, Sør-Trøndelag
 
 
 
               
 
 
Anne Bårdsgård
 
 
 
 
Du er her: Startsiden > Nyhetsarkiv > Sak 12   Forrige sak <        > Neste sak  
 
     
 


NYHETSARKIV:
Grethe Britt Fredriksen stiller ut i
Galleri Lilje
[11.10.07] Galleri Lilje ligger på Ferstad Gård på Byåsen i Trondheim.
Utstillingen åpner søndag 14. oktober 2007 kl.13.00

 


Fredriksen viser arbeider fra fotoprosjektet "negerbyen", med utgangspunkt i den tidligere Hallsetheimen (institusjon for psykisk utviklingshemmede fra 1917-1991).

Utstillingen er åpen lørdager og søndager kl. 12 - 15 i perioden 14.10 til 04.11 2007.

grethe f foto
Fra fotoprosjektet "negerbyen" - Hvitt rom

Om prosjektet
Gjennom det siste året har jeg tatt utallige fotografier i ”Negerbyen”. Det er hva denne delen av Hallsetheimen institusjon for psykisk utviklingshemmede (1917 -1991) het på folkemunne i Klæbu. Her var boliger for beboere og pleiere, i Hallsetheimens ”glansdager” hadde over tusen mennesker tilknytning til stedet.
Etter at institusjonen ble lagt ned ”arvet” Klæbu kommune hele bygningsmassen, og med det et enormt vedlikeholdsansvar. Et av tiltakene for å forsøke å hanskes med denne oppgaven var å leie ut tre store bolighus til en dyrepark. Men denne virksomheten hadde kort levetid, og når den hadde opphørt var husene kondemnable. Etter den tid har forfallet akselerert.
Nå er det like før disse husene rives, og med dem forsvinner mesteparten av historien om Hallsetheimen inn i glemselen. Mange ser hele denne epoken som en skamplett på norsk psykisk helsevern, og synes nok at å glemme er på sin plass.
Selv mener jeg at å huske er en bedre strategi, når det gamle feies ut og det nye skal bygges. Det er en av grunnene til at jeg har dokumentert disse husene med alle sine spor etter de første beboere, deretter dyrene og til slutt dagens unge generasjon med sin begeistring over å ha et sted å få utløp for sine frustrasjoner og aggresjoner. En annen grunn er kanskje mer tvilsom, det er noe tiltrekkende ved dette kaoset, det er noe befriende ved ødeleggelsen, og faktisk noe vakkert.

Med hilsen
Grethe Britt Fredriksen
Klæbu 13.09.2007

BILDER FRA UTSTILLINGEN

GALLER LILJE

GALERI LILJE

GALLERI LILJE

 

 

 


 
 
     
  Redaktører: Elisabeth Engen, e-post: eengen_7@hotmail.com og Grethe Britt Fredriksen, e-post: grethebritt@yahoo.no