seminarplassen.com- et nettsted for kunstnere tilknyttet Seminarplassen i Klæbu, Sør-Trøndelag
 
 
 t
tSTARTSIDEN
               
 
 
Anne Bårdsgård
 
 
 
 
Du er her: Startsiden > Nyhetsarkiv > Sak 58   Forrige sak <        > Neste sak  
 
     
 


NYHETSARKIV:
[8. oktober 2015]


 

Gruppen Moderne ruiner stiller ut i NNKS
moderneruinerplakat

 

 

 

FANTOMSMERTER

Siden 2009 har Elisabeth Engen, Astrid Findreng og Grethe Britt Fredriksen utviklet et kunstfaglig samarbeid som har resultert i en utstillingsrekke de kaller Moderne ruiner. I Moderne ruiner dokumenterer de noen av våre menneskelige spor slik de viser seg etter oss; de etterlatte stedene, husa, rommene og tingene. Dette vi hadde og brukte, dette som fortalte om hvem vi var, som materialiserte bærere av en annen slags arkeologi. Med fremragende tekniske ferdigheter formes scener, tablåer, animasjoner og gjenstander som leder oss inn til disse minnene vi alle har med oss; et mangfold av minner som inneholder både uro og en slags fantomsmerte.
Gjennom hele etterkrigstida har samfunnet blitt redesignet i kontinuerlige moderniseringsprosesser, langsomt, stadig og ubønnhørlig sigende, ispedd brutalt instrumentelle rykk i form av plutselige sammenslåinger, fusjoner og strukturelle rasjonaliseringer. Avvikling, nedlegging og fraflytting har vært den bivirkning vi har måttet leve med, en bivirkning det ikke finnes medisin for. For noen mennesker har utvikling blitt ensbetydende med tap av sted, røtter og eksistensiell identitet. Man går videre som noen man ikke er og aldri vil lykkes i å bli. Det er en dominant og ubønnhørlig prosess som går for seg, der overflødighet defineres ut fra andre slags standarder enn at «alle skal med».
De moderne ruinene snakker til oss om dette nylig levde livet som ikke lengre er. Teknisk sett byr utstillingene på svært imponerende arbeider. Fylt av omtanke for de vare sporene etter det levende, er former og farger pixslet inn. Det digitale håndverket lar mønstre og overflater gjenforene oss med dette tapet vi stadig kjenner murringen fra. Animasjonene er møysommelig bygget opp på basis av foto, lagt inn og omskapt til film. Med talent for det omhyggelige arbeids detaljer inneholder utstillingen også modeller og iscenesettelser som er framstilt analogt, med et suverent håndlaget nærvær. Innsiktsfull bruk av effekter med lys bidrar til at objektene pulserer som av levende liv. Det nære samarbeidet mellom de tre gir utstillingene om de Moderne ruiner både bredde, dybde og store refleksjonsrom.
Men gjenglemt på en sandstrand et sted vi en gang var, ligger en velta plaststol, og Historiens engel feier over horisonten: -engelen som har ansiktet vendt mot den intenst pågående dramatiske ruin- og minneproduksjonen som fortiden består av. Men driveren av dramaet er selve framskrittets dynamikk, slik den tysk-jødiske filosof og forfatter Walter Benjamin diktet om Historiens engel at :
 « Den har ansiktet vendt mot fortiden. Der hvor en kjede av begivenheter framtrer for oss, der ser den en eneste katastrofe som uopphørlig dynger ruiner på ruiner og kaster dem for dens føtter. Den ville nok stanse opp, vekke de døde og føye sammen ødeleggelsene. Men det blåser en storm fra paradiset; den har fått tak i vingene og den er så sterk at engelen ikke mer kan folde dem sammen. [...] Denne stormen er det vi kaller framskrittet.»


Små deler av oss vil for all tid bli igjen der ute i ingenmannslandet av ruiner, ødemark og forgjengelighetens tap. I sine arbeider, som de kaller Moderne ruiner, kan vi oppleve at Engen, Findreng og Fredriksen synliggjør tapet for oss, et lite smertens øyeblikk til,- dette forgjengelige som tidens tann tvinger oss til å gi slipp på.

 

 

Nesna, Oktober 2015

Liv Mildrid Gjernes
Førsteamanuensis (NBK)
Kunst og håndverk
NORD Universitet ( POOLEN J )


Walter Benjamin (1892-1940) "Historiefilosofiske teser" (1940), tese IX)

 

 


 


 

I utstillingen presenteres ulike former for 3D-framstillinger i form av animasjonsfilmer og objekter. Hilde Marie Holsen har spesialkomponert musikk til de to filmene som vises. Tematisk har kunstnerne vært opptatt av rester av materiell kultur, som med fraværet av mennesker likevel viser til menneskelig aktivitet og eksistens. Arbeidene viser til to fabrikker fra norsk industris gullalder: Bergs Maskin på Lilleby i Trondheim og Marnar Bruk i Mandal. Disse fabrikkene er eksempler på anlegg som er plassert på de beste tomtene i byene, og som nå erstattes av boliger. Tittelen «Moderne ruiner» refererer til motiver som er så nær oss i tid at de fleste ikke vil anse dem som pittoreske. Utstillingen tar form som en helhetlig installasjon som gir en materiell og fysisk opplevelse av miljøene kunstnerne har tatt utgangspunkt i.

Elisabeth Engen, Astrid Findreng og Grethe Britt Fredriksen er alle Trondheimsbaserte kunstnere. De er utdannet ved henholdsvis Bergen kunsthåndverkskole (1980), Kunstakademiet i Bergen (1990), og Kunstakademiet i Trondheim (1982). Både sammen og hver for seg har de en rekke utstillinger bak seg. «Moderne Ruiner» er et samarbeidsprosjekt som har utviklet seg over flere år.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd.

Bilder fra utstillingen. Foto Grethe B Fredriksen
moderneruiner
Animasjonsfilmen "EXPIRATOR"
moderneruiner
Fra åpningen
moderneruiner
Anaglyf Pop Up-film projisert på gulv
moderneruiner
Glassbitlampe med pulserende lys
moderneruiner
Fra åpningen


 
     
  Redaktører: Elisabeth Engen, e-post: eengen_7@hotmail.com og Grethe Britt Fredriksen, e-post: grethebritt@yahoo.no