seminarplassen.com- et nettsted for kunstnere tilknyttet Seminarplassen i Klæbu, Sør-Trøndelag
 
 
 
             
 
 
 
Anne Bårdsgård
 
 
 
 
Du er her: Startsiden > Seminarplassen        
 
     
 


SEMINARPLASSEN:
Et kulturelt sentrum i Klæbu, Sør-Trøndelag
 Seminarplassen april 2007. Foto: Grethe Britt Fredriksen

Seminarplassen omfatter et 16 mål stort område med til sammen 11 bygninger. Dette området er unikt både fra en historisk og arkitektonisk synsvinkel. De fleste bygningene ble oppført i perioden 1839-1892, da Klæbu var vertskap for en av landets første lærerskoler. Det er utgitt en bok hvor de 53 årene lærerseminaret på Klæbu besto, bakgrunnen for at seminaret ble lagt hit, entusiasmen til foregangsmannen og gründeren Hans Jørgen Darre, slitet, bygnings- og skolehistorien, fortellingen om lærerne og seminaristene, dagliglivet og avviklingen er beskrevet. Gjennom enkeltskjebner levendegjøres 53 års skolehistorie. Boken inneholder også seminarets "dimmitend" protokoll med navnene på alle 1151 seminarister. har noter og litteraturliste.

I perioden 1917-1991 fungerte bygningene som en del av Halsetheimen – en institusjon for psykisk utviklingshemmede.
I boken "Omsorg i endring" (Snøfugl forlag 2014, ISBN 798-82-7083.453-2) gir Per Ingmar Kosberg oss et levende
bilde av samfunnets skiftende holdning og tilbud til utviklingshemmede gjennom 1900-tallet.

trondelagsutst_2007klabu
Siden etableringen av Seminarplassen Kultur- og Næringspark tidlig på 1990-tallet, har stedet utviklet seg til å bli et kulturelt kraftsenter, der profesjonelle kunstnere, designere og håndverkere arbeider side ved side. Seminarplassen ble kåret til Tusenårsstedet i Klæbu.

Rundt 2000 solgte Klæbu kommune det meste av bygningsmassen til næringsdrivende og private. Kommunen valgte å beholde «Gamle Festsal»(til venstre i bilde)– Seminarplassen 2 og «Guttebygget»(til høyre i bilde) - Seminarplassen 1. Seminarplassen 1 inneholder verksteder/atelieer som leies ut til profesjonelle kunstnere og to store gallerirom/prosjektrom, samt kafé.


Galleri N°1
Galleriet ble åpnet av Sidsel Skjelfjord høsten 1997. Etter at hun avsluttet den daglige driften, har kunstnerne i fellesskap holdt årlige utstillinger under kulturuka samt enkelte andre arrangementer. Ved siden av utstillingsvirksomheten, har galleriet blitt brukt til midlertidige prosjekter av kunstnere som trenger større plass til sitt arbeid.Tidligere utstillinger:
Se eget arkiv

For aktiviteter f.o.m 2007, se nyhetsarkiv på hovedmenyen

Les om Halsetheimen i bladet «Under LUPEN» nr.1 - 2005, medlemsblad for landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende

 

 

 

 

 

 

«Klæbu seminar» av Birger Sivertsen

Innbundet. Tapir akademisk forl. 2001.
ISBN: 8251916933 / 82-519-1693-3
EAN: 9788251916936


Forlagets beskrivelse
Klæbu seminar: Boken forteller om de 53 årene lærerseminaret på Klæbu besto, bakgrunnen for at seminaret ble lagt hit, entusiasmen til foregangsmannen og gründeren Hans Jørgen Darre, slitet, bygnings- og skolehistorien, om lærerne og seminaristene, dagliglivet og avviklingen. Gjennom enkeltskjebner levendegjøres 53 års skolehistorie. Boken inneholder også seminarets «dimmitend» protokoll med navnene på alle 1151 seminarister. har noter og litteraturliste.

 


KART OG PRAKTISK INFO
Hvor er Seminarplassen?

Seminarplassen ligger i Klæbu, 20 km utenfor Trondheim sentrum.

 

Flyfoto Seminarplassen
Klikk for større versjon   .pdf 308 KB

 


 


 
 
 
     
  Redaktører: Elisabeth Engen, e-post: eengen_7@hotmail.com og Grethe Britt Fredriksen, e-post: grethebritt@yahoo.no