seminarplassen.com- et nettsted for kunstnere tilknyttet Seminarplassen i Klæbu, Sør-Trøndelag
 
 
 
               
 
 
Anne Bårdsgård
 
 
 
 
Du er her: Startsiden > Ove Stokstad > Arbeider   Forrige kunstner <      > Neste kunstner  
 
     
 


BILLEDKUNSTNER
Ove Stokstad
                   ARBEIDER      
 

ove-stokstad-portrett
«Jeg fikk tvilens gave, derfor ble jeg skald». (Jatgeir skald i Henrik Ibsens «Kongsæmnerne»)

Ove Stokstad
Sporadisk konsentrasjon. Sats IV. Acryl på plate. 122x122 cm. Tilhører Statoils Forskningssenter. Foto: Egil Rein. © Ove Stokstad / BONO 2007


 
Ove Stokstad   Ove Stokstad   Ove Stokstad
Ove Stokstad   Ove Stokstad   Ove Stokstad
Ove Stokstad   Ove Stokstad   Ove Stokstad
         

 

 

5. februar 2018, Trondheim

Billedkunstneren og musikeren Ove Stokstad er død.
En sentral aktør i trøndersk kulturliv har gått ut av tiden.
Ove Stokstad ble født i Trondheim i 1939 og hadde som aktiv kunstner sitt virke i denne byen. I sin utdannelse var han først elev ved Kunstskolen i Trondheim og senere ved Bergens Kunsthåndverksskole.

Etter endt utdannelse vendte han tilbake til Trondheim hvor han sammen med Tor Esaissen, Liv Elin Trygstad og Bjørn Løe etablerte det første atelierfellesskapet for billedkunstnere i Trondheim: Kunstnerverkstedene på Bakke Gård.
Ove Stokstad var ansatt som Vitenskapelig Assistent ved Institutt for Form og Farge ved N.T.H 1968-70. I 1970 ble han invitert til å etablere og lede en grafikkavdeling ved Kunstskolen i Trondheim (fra 1996 Kunstakademiet i Trondheim, NTNU). Han var ansatt i pedagogiske og administrative stillinger fra 1971 til han gikk av som Professor i 2002.

Ove Stokstad hadde en rekke verv i Trøndelag Bildende Kunstnere, både fagpolitisk og i juryer og komiteer. Han var også kunstnerisk rådgiver og medlem av innkjøpskomiteer for grafikk i Trondheim Kunstmuseum.
Ove Stokstad hadde et nært samarbeid med Hermann og Ulla Hebler i Den Internasjonale Grafikktriennalen i Fredrikstad, og dette førte til at det ble donert en samling av 1000 verk internasjonal samtidsgrafikk til Trondheim Kunstmuseum i 2010.

Ove Stokstad hadde en lang og omfattende karriere som billedkunstner. 30 separatutstillinger og utallige kollektivutstillinger. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Trondheim Kunstmuseum og flere andre nasjonale samlinger. I tillegg er han representert i en rekke samlinger i Norden, Belgia, Tyskland og USA. Han deltok på Internasjonale Grafikkbiennaler og Triennaler og ble prisbelønnet ved flere anledninger. I 1992 kjøpte British Museum i London en serie linosnitt, Tyske Landskap. Ove Stokstad er æresmedlem i Norske Grafikere.

Han utførte en rekke utsmykninger i det offentlige rom. I denne regionen kan nevnes: Politihuset i Trondheim, Universitetet i Trondheim Dragvoll, Husebybadet og Olavshallen.

Av høydepunkter blant utstillinger kan nevnes:
Fragmenter fra et liv/Dialog (retrospektiv utstilling i Trondheim Kunstmuseum i 2006).
Bestialitet-Humanitet (utstilling på Falstadsenteret i 2008 dedisert Julius Paltiel som overlevde Auschwitz). Hans siste separatutstilling var som invitert festivalutstiller ved Jazzfestivalen i Molde i 2013.

Ove Stokstad har betydd mye for mange studenter ved Kunstakademiet i Trondheim. Han trivdes best på grafikkverkstedene blant studentene. Han var kunnskapsrik og engasjert. Gode samtaler kunne gjerne handle om grafikk, men også om musikk, litteratur, humanistiske tanker og livserfaring. I tillegg til korrektur på bilder kunne man få innblikk i båtlivets gleder og tilberedning av klippfisk. Han hadde et stort politisk engasjement, men ga mere utrykk for det i sine bilder enn i samtaler på verkstedene.
Tidligere studenter ble etter hvert gode kolleger. Flere ble invitert til hans kuraterte utstillinger under tittelen Ove Stokstad Inviterer. Det var et spesielt øyeblikk som han aldri kom til å glemme fra sine år på Kunstakademiet i Trondheim: En student som aldri hadde jobbet med grafikk ville gjerne ha en veiledende samtale med ham i forbindelse med en avgangsutstilling. Han ble overrasket og spurte hvorfor hun heller ikke ville velge en yngre professor i sitt eget fag eller en kunst-teoretiker eller kurator. Hun svarte: Du er eldst og da er du klokest.

Ove Stokstad var et utpreget sosialt menneske. Han kunne gjerne finne arbeidsro alene på et atelier eller verksted, men ikke for lenge. Den gode samtalen var alltid en inspirasjonskilde i hans skapende arbeid. Han vil bli dypt savnet av mange, noen mennesker setter tydelige spor etter seg og hans bilder vil leve videre.

Vi vil minnes Ove Stokstad med respekt og takknemlighet for hans store innsats i trøndersk kulturliv.


Trøndelag Bildende Kunstnere

 
     
  Redaktører: Elisabeth Engen, e-post: eengen_7@hotmail.com og Grethe Britt Fredriksen, e-post: grethebritt@yahoo.no